subota, lipnja 21, 2008

Komiška pogača

Sastojci:
Tijesto:
400ml vode
600 g brašna
1 žlica meda
2 žličice soli
1 žličica suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja

Nadjev:
3 velika luka
10 režnjeva češnjaka
maslinovo ulje
400 g konzerve pelata (ili 5 svježih, oguljenih rajčica)
2 žlice listića svježeg timijana
velika vezica peršina,
sol, papar
6 očišćenih fileta slanih inčuna ili srdela, nasjeckane na male komadiće

Postupak:
Pomiješajte sve sastojke i umijesite tijesto. Razdijelite tijesto na dva jednaka komada, napravite kugle i premažite svaku s maslinovim uljem. Stavite kugle u zasebne plastične vrećice. Ostavite ih 15 tak minuta na sobnoj temperaturi a zatim preko noći u hladnjak. Ako namjeravate peći pogaču isti dan, ostavite ih oko 1 sat na sobnoj temperaturi, izvadite iz vrećica, premijesite ponovno u kugle, vratite u vrećice i stavite u hladnjak na 2 sata.Izvadite tijesto iz hladnjaka 2 sata prije nego što namjeravate peći pogaču.
Luk ogulite, prepolovite i narežite na tanke ploške. Režnjeve češnjaka također ogulite i tanko narežite. Nasjeckajte pelate. Na zagrijanom maslinovom ulju, pirjajte luk na laganoj dok sasvim ne omekša. Dodajte češnjak i timijan, posolite i popaprite i pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte rajčicu i nastavite pirjati oko 45 min dok sva tekućina ne ispari. Nadjev mora biti kompaktan. Dodajte nasjeckani peršin i pustite da se ohladi. Drugi dan, izvadite tijesto razdijeljeno na 2 komada, 3-4 sata prije nego namjeravate peći pogaču. Najmanje 45 minuta prije zagrijte pećnicu na 250°C. S pobrašnjenim rukama razvucite lagano prvi komad tijesta po namašćenom limu promjera od 30 -35 cm. Premažite sa nadjevom, rasporedite komadiće slanih inćuna po njemu i poklopite sve sa drugom polovicom tijesta. Rubove donjeg tijesta preklopite preko gornjeg, kojeg lagano premažite maslinovim uljem. Pokrijte sa krpom i pustite na toplom da se malo napuhne, oko 30 minuta.Stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 210 °C.Pecite u pećnici oko 30-40 min dok pogača ne dobije lijepu zlatnu boju. Servirajte mlaku ili na sobnoj temperaturi.

Recept preuzet sa: http://kodane.novatv.hr/recepti2.asp

Nema komentara: