utorak, studenoga 08, 2016

Buhtle


Sastojci:
  • 1/2 kg brašna
  • 1 suhi kvasac 
  • 10 dkg šećera
  • 10 dkg otopljenog maslaca
  •  2,5 dcl toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • malo limunove korice
  • 1/2 žličice soli 
Umijesiti tijesto i ostaviti da uzdigne.
Podijeliti tijesto na 15 loptica. Spoljoštiti ih rukom. U sredinu staviti žličicu nadjeva (pekmez, nutella...).
Skupiti rubove tijesta i taj pokupljeni dio buhtle položiti na dno posude.
Ostaviti da odmori pola sata.
Premazati maslacem i posuti šećerom u prahu.
Buhtle peći na 160°C da se peče 30ak minuta.

Izvorni recept na Coolinarici.

petak, listopada 28, 2016

Savršeni brownie



Sastojci:
  • 2 šalice crnog brašna
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1 maslac
  • 1 & 1/2 šalica mlijeka
  • 3/4 šalice kakaa u prahu
  • 2 jaja
  • žlica ekstrakta vanilije
Dodatno: 
  • 1-2 šalice oraha
  • čokoladna glazura (čokolada+maslac)

Pripremite brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol.
U posebnu posudu stavite maslac, mlijeko i kakao. Kuhajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Smjesu dodajte brašnu. Na kraju dodajte jaja i ekstrakt vanilije, te dobro promiješajte
Stavite u pripremljen pleh (namazan maslacem i brašnom) i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 10-15 minuta (dok zabodena čačkalica ne bude čista). Paziti da se kolač ne presuši!
U poseban pleh složite jezgre oraha. Pecite ih u pećnici 10 minuta i ostavite da se ohlade. Složite ih na kolač i prelijte čokoladnom glazurom.

subota, listopada 15, 2016

Klipići sa sirom



Tijesto:
  • 1kg brašna
  • 5,5 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • 1 svježi kvasac
  • 1 žlica soli
Nadjev:
  • 1/2kg sira
  • 125gr otopljenog maslaca
  • žličica soli
Premaz:
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 jaja
  • malo soli
  • od nadjeva odvojiti 3-4 žlice smjese
Umijesiti tijesto.
Nakon cca sat vremena, razvaljati i premazati polovicu tijesta polovicom nadjeva. Preklopiti. Razvaljati. Premazati drugom polovicom nadjeva. Preklopiti i razvaljati na cca 1cm debljine. 
Rezati na štapiće 2 cm širine. Zarolati. Složiti u pleh i ostaviti 20ak minuta da odmori.
Prije pečenja premazati klipiće.
Peći 30-40 minuta na 180°C.

srijeda, kolovoza 17, 2016

Verona kocke s malinama




Biskvit:
  • 3 jaja
  • 1dcl šećera
  • 2 dcl tekućeg jogurta
  • 2 dcl brašna 
  • 1 dcl ulja
  • 1 pp
  • 1 vanilija šećer
 Krema:
  • 2 litre mlijeka
  • 4 pudinga od vanilije
  • šećer po želji

Pjenasto izmutiti jaja. Dodati šećer, pa ostale sastojke.  Biskvit peći na 180°C. Na topli biskvit staviti puding, te složiti maline ili neko drugo voće po želji.
Voće preliti s dva crvena preljeva fix za torte.


nedjelja, srpnja 31, 2016

Chocolate Chip Cookies



1 maslac
1/3 šalice smeđeg šećera
2 jaja
3 šalice brašna
1 pp
2 šalice kokosa
2 šalice čokoladnih kapljica (ili suhog voća)

Žlicom povezati maslac, šećer i jaja. Zatim dodati ostale sastojke i umijesiti.
Praviti kuglice. Na protvanu svaku kuglicu pritisnuti vilicom.
Peći na 180-200°C 10-12 minuta. Moraju biti skroz svijetli i prhki.
Pažljivo vaditi van i ostaviti da se ohlade.

nedjelja, svibnja 15, 2016

Bečki čajni štapići



Tijesto:
21 dkg brašna
14 dkg margarina
7 dkg šećera
2 žumanjka
korica od limuna

Zamijesiti prhko tijesto. Kada je svijetlo pečeno, namazati pekmezom i gore staviti fil.

Fil:
U snijeg od 4 bjelanjka dodati 21 dkg šećera. Umiješati 14 dkg mljevenih oraha.

Na fil staviti šalicu sjeckanih oraha i vratiti u pećnicu dok ne porumeni.

srijeda, ožujka 23, 2016

Kolač od jogurta i vrhnja




Tijesto :
250 gr brašna
170 gr maslaca
100 gr šećera

malo pzp
prstohvat soli
4 žumanjka

Fil:

2 jogurta
2 vrhnja 20%
4 bjelanjka snijeg
5 žlica brašna

malo šećera u prahu

Tijesto zamijesiti. Podijeliti i polovicu tijesta staviti u zamrzivač. Drugu polovicu tijesta utisnuti prstima i obložiti pleh za pečenje. Staviti u hladnjak na cca sat vremena.
Na tijesto staviti fil, a polovinu iz zamrzivača naribati. Peći 15-20 minuta na 180°C dok ne porumeni.

 

subota, veljače 27, 2016

Brzi i i fini medenjaci


6 žlica meda
10 dkg šećera
3 jaja
55 dkg brašna
1 žličica sode bikarbone
malo cimeta

Umijesiti, oblikovati kuglice veličine oraha i peći na 1750C
10ak minuta