nedjelja, travnja 15, 2012

Lava cake

Sastojci (za 4 osobe) :
  • 110 g čokolade s više od 60% kakaoa
  • 125 g maslaca
  • 2 jaja
  • 60 g šećera
  • 40 g glatkog brašna ili mljevenih oraha

Čokoladu za kuhanje otopiti i dodati maslac. Ohladiti.
Pjenasto umutiti jaja i šećer. Umiješati brašno. U smjesu umiješati rastopljenu čokoladu i maslac.
Posudice dobro namazati maslacem i posuti brašnom (kakaom). Smjesu žlicom staviti u posudice i staviti u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Peći 8-10 minuta. Nakon vađenja iz pećnice, ostaviti da kolač „odstoji“ minutu-dvije, tankim nožem ga odvojiti od stijenki posudice i preokrenuti na tanjur.
Služiti toplo.


srijeda, travnja 11, 2012

Švedska torta od badema

Sastojci:

  •  100 g badema u listićima
  •  200 g mljevenih badema
  •  5 jaja
  •  200 gr šećera
  •  100 ml slatkog vrhnja
  •  150 gr omekšalog maslaca

Istucite bjelanjke sa 120gr šećera. Umiješajte 200gr mljevenih badema. Smjesu izlijte u najveći kalup obložen masnim papirom. Pecite 15ak min na 175 stupnjeva.

Žumanjke sa 80gr šećera i 100ml slatkog vrhnja miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješati maslac.
 
Biskvit prerežite na dva jednaka dijela. Koru premažite sa trećinom kreme, stavite drugu koru i cijeli kolač premažite kremom. Na vrh stavite prepržene listiće badema.