subota, siječnja 12, 2013

Čoko budnići



Sastojci:
  • 100gr omekšalog maslaca
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 250 gr rastopljene čokolade 
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 šalica brašna
  • 1/2 šalice kakaa
  • 4 žličice kave
  • 2 žličica praška za pecivo
  • malo soli
Pomiješati brašno, kakao, kavu, prašak za pecivo i sol.
Kremasto umutiti maslac i šećer. Dodati jaja i ohlađenu čokoladu. Lagano umiješati mješavinu suhih sastojaka i mlijeko. 
Ostaviti smjesu u hladnjaku 2-3h.
Oblikovati kuglice promjera 2-3cm. Uvaljati u sitni šećer tako da u potpunosti budu bijele. Posložiti ih u pleh na razmak od cca 5cm.
Peći 12 minuta na 160°C.

Carevo oko

Sastojci:
  • 1/2 kg smokava
  • polovice oraha
  • 16 žlica vode
  • 150 gr šećera
  • 250 gr maslaca
  • 50 gr čokolade
  • 300 gr mljevenog keksa
Smokve namočiti u vodu cca 30ak minuta. Odsjeći peteljke i u svaku staviti polovicu oraha.
Vodu i šećer prokuhati, dodati margarin, čokoladu i kekse. Ohladiti smjesu te njome obložiti punjene smokve.
Uvaljati u kokos ili mljevene orahe.

Fina dizana pita

Tijesto:
  • 1 kg brašna
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 5 dcl mlakog mlijeka
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 jaje
  1. Umijesiti tijesto i prekriveno ostaviti da udvostruči volumen. 
  2. Čim tanje razvaljati tijesto. Premazati sa 250gr omekšalog maslaca. Posoliti. Tijesto preklopiti (kao pismo). Prekriti i ostaviti da odmori 30ak minuta.
  3. Tijesto ponovo razvaljati. Premazati sa 2-3dcl milerama. Posoliti. Ponovo preklopiti i ostaviti da odmori 30ak minuta.
  4. Pleh za pečenje (čim veći - dublji) premazati maslacem. 
  5. Tijesto razvaljati na veličinu pleha.
  6. Staviti tijesto u pleh i isjeći na velike kvadrate.
  7. Napraviti preljev od 4 jaja, soli i 2 dcl milerama. Preliti preko tijesta.
  8. Po želji staviti sjemenke suncokreta, lana....
Peći 30ak minuta na 180 stupnjeva. 

Picete

Tijesto:
  • 1kg brašna
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 360dcl jogurta
  • 360dcl mlake vode
  • 1 žlica soli
  • malo šećera

Zamijesiti tijesto i ostaviti da udvostruči volumen. Podijeliti tijesto na manje hrpice koje se razvaljaju u oblik kružnice. Puniti nadjevom po želji. Rub kružnice premmazati jajetom. Preklopiti.

Nadjev:
šunka,vrhnja, naribani sir, sol, papar