utorak, studenoga 13, 2007

Grilijaš torta



Sastojci

čokoladno, hrskavo, savršeno ;)

Za tri kore:
12 jaja
12 žlica šećera
3 žlice brašna, malo praška za pecivo
360g mljevenog grilijaša (160g šećera i 200g grubo sjeckanih oraha)

Fil:
5 jaja
10 žlica šećera
125gr čokolade
250gr maslaca
1 vanilin šećer

Grilijaš za posipanje:
200g šećera
150g sjeckanih oraha

Glazura:
150 gr čokolade
4,5 žlice ulja


Priprema:

Pripremiti grilijaš: rastopiti šećer u karamel i dodati orahe. Izliti na nauljeni tanjur i kada se ohladi samljeti.
Za svaku koru pjenasto umutiti 4 bjelanjka, dodati 4 žlice šećera, 4 žumanjka, žlicu brašna i 120 gr mljevenog grilijaša. Ispeći tri takve kore (20x33cm).
Za fil miksati na pari 5 cijelih jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Na kraju dodati čokoladu. Kad se fil ohladi dodati maslac.

Posebno se pripremi još jedan grilijaš za posipanje. Kada se ohladi usitniti ali ne previše.

Svaku koru natopiti šećernom vodom, premazati filom i obilno posipati grilijašem. Gornju koru i tortu sa strane samo premazati filom. Na vrh torte nanijeti glazuru i ukrasiti rubove torte grilijašem.

Preporuka: koristiti čokoladu sa 72% kakaa

subota, studenoga 10, 2007

Mini pizze

Tijesto:


Tijesto:
750gr brašna
1 suhi kvasac
1 žličica soli
cca 5dcl vode

Zamijesiti tijesto i ostaviti da se digne.
Podijeliti na 2 dijela i razvaljati u oblik pravokutnika. Posuti domaćim paradajz-sokom, dinstanim povrćem po želji (crveni luk, paprika, rajčica, tikvice...), salamom ili suhim mesom... Zarolati. Rezati na širinu 1,5-2 cm. Složiti na masni papir. Posuti ribanim sirom. Po želji ukrasiti maslinama i ispeći.