- 3 jaja
- 1 dcl šećera
- 2 dcl pšeničnog grisa
- 1 dcl brašna
- 1/2 prašaka za pecivo
- malo soli
- 1 dcl jogurta ili mlijeka
- 1 dcl ulja
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica smjese za medenjake
- 1 dcl mljevenih oraha (lješnjaka, krušnih mrvica.....)
- 4 naribane jabuke
- 1 žlica ulja (ili likera) od rogača
nedjelja, prosinca 15, 2013
Brzi kolač s jabukama i orasima
Sastojci:
subota, prosinca 07, 2013
Čupavi čupavac
Biskvit:
4 jaja
120gr šećera
120gr brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1 žlica vode
1/2 žlice ulja
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati šećer, zatim žumanjke pa ostale sastojke. Razvući dobivenu smjesu na 2 masna papira, cca 30x40cm. Peći 10ak minuta na 1700C.
Krema:
2 jaja
100gr šećera
100gr čokolade
200gr maslaca
Umutiti jaja sa šećerom pa kuhati na pari 10-15 minuta dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Dodati čokoladu i maknuti sa vatre kad se čokolada otopi. U hladno dodati izrađeni maslac.
Čokoladni preljev:
2dcl mlijeka
100gr šećera
200gr čokolade
150gr maslaca
Biskvite premazati kremom i izrezati na trake 3-4 cm širine. Praviti male rolice - promjera cca 2 cm. Svaku uvaljati u čokoladni preljev i kokos ili mljevene orahe/lješnjake.
nedjelja, studenoga 10, 2013
Ciganka
Kore
- 2 žlice masti
- 2 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- brašna po potrebi
Krema
- 1 litra mlijeka
- 6 žumanjaka
- 3 vrećice vanilija šećera
- 4 žlice šećera
- 6 žlica brašna
- 1 maslac
- 25 dag mljevenog šećera
Svaku koru premazati kremom.
Šaum
- 6 bjelanjaka
- 9 žlica šećera
- + 9 žlica šećera
subota, studenoga 09, 2013
Karamel torta
Biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 140 gr šećera
- 170 gr pečenih mljevenih lješnjaka
- 2 žlice brašna
- 2 žlice kakaoa
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 100 ml ulja
- 1lmlijeka
- 7 žumanjaka
- 250 gr karamel lješnjak bombona
- 160 gr gustina
- 170 gr šećera
- 100 gr maslaca
- 200ml slatkog vrhnja
- 250 ml slatkog vrhnja
- 100g čokolade za kuhanje
- 100g noisette čokolade
Biskvit:
Istući bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodati šećer i nastaviti miksati. Lagano umiješati suhe sastojke i na kraju u tankom mlazu uliti ulje.
Od dobivene smjese peći 2 kore. Ohladiti i svaku prerezati na pola
Krema:
Otopiti karamele u 2dcl mlijeka. Dodati 7dcl mlijeka i zagrijati do vrenja. Gustin, šećer i žumanjke pomiješati s 1dcl mlijeka. Ukuhati smjesu u mlijeko. Smjesa mora biti prilično gusta, pa pripazite da se ne stvore grudice.
Staviti na kremu prozirnu foliju i prohladiti. U malku kremu dodati izrađen maslac i tučeno slatko vrhnje.
Ganache:
Na laganoj vatri otopiti čokoladu u slatkom vrhnju.
Slagati naizmjence kore i kremu. Preko zadnjeg sloja kreme preliti ganache. Dobro ohladiti.
Recept preuzet sa http://www.coolinarika.com/recept/torta-s-ljesnjacima-i-karamelom/
srijeda, kolovoza 28, 2013
Foccacia s pečenim cherry rajčicama i slaninom
Tijesto:
· 325 ml mlake vode
· 500 g brašna
· 1 žlica suhog ružmarina
· 1 suhi kvasac
· 2 žličice soli
· 2 žlice maslinovog ulja
Umijesiti tijesto i ostaviti na toplom cca 1h. Tijesto premijesiti i prstima obložiti veliki pleh. Složiti dopola sušene cherry rajčice i sitno nasjeckanu slaninu. Posoliti i popapriti.
Peći na 220°C 15ak minuta. Poškropiti maslinovim uljem.
500 g brašna
1 žlica suhog bosiljka
1/2 žličice soli
1 vraćicu (7 g) suhog kvasca
2 žličice soli
325 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja + ektra za nauljivanje
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.com/2013/08/focaccia-s-pancetom-i-pecenim-cherry.html#sthash.YvKiJS42.dpuf
500 g brašna
1 žlica suhog bosiljka
1/2 žličice soli
1 vraćicu (7 g) suhog kvasca
2 žličice soli
325 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja + ektra za nauljivanje
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.com/2013/08/focaccia-s-pancetom-i-pecenim-cherry.html#sthash.YvKiJS42.dpuf
500 g brašna
1 žlica suhog bosiljka
1/2 žličice soli
1 vraćicu (7 g) suhog kvasca
2 žličice soli
325 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja + ektra za nauljivanje
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.com/2013/08/focaccia-s-pancetom-i-pecenim-cherry.html#sthash.YvKiJS42.dpuf
500 g brašna
1 žlica suhog bosiljka
1/2 žličice soli
1 vraćicu (7 g) suhog kvasca
2 žličice soli
325 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja + ektra za nauljivanje
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.com/2013/08/focaccia-s-pancetom-i-pecenim-cherry.html#sthash.YvKiJS42.dpuf
· 325 ml mlake vode
· 500 g brašna
· 1 žlica suhog ružmarina
· 1 suhi kvasac
· 2 žličice soli
· 2 žlice maslinovog ulja
Umijesiti tijesto i ostaviti na toplom cca 1h. Tijesto premijesiti i prstima obložiti veliki pleh. Složiti dopola sušene cherry rajčice i sitno nasjeckanu slaninu. Posoliti i popapriti.
Peći na 220°C 15ak minuta. Poškropiti maslinovim uljem.
°C
subota, kolovoza 10, 2013
Saće pita
TIJESTO:
450 g brašna, 3 žlice šećera, pola žličice soli, 100 g maslaca, 200 ml hladne vode
FIL:
800 g očišćenih bresaka, 3 žlice šećera, 2 žlice griza, 1 žlica gustina, malo cimeta, bjelanjak za premazivanje
PRIPREMA Brašnu dodajte maslac i rukama miješajte dok smjesu ne pretvorite u mrvice. Zatim dodajte šećer, sol i malo hladne vode da dobijete kompaktno tijesto. Ostavite ga da stoji 20 minuta u hladnjaku. Oljuštene breskve isijecite na kriške, pospite ih smjesom od griza i gustina. Dvije trećine tijesta razvucite i stavite u podmazan pleh. Preko rasporedite pripremljene breskve. Od preostalog tijesta napravite uske trake i dijagonalno ih rasporedite po filu, pa ih premažite umućenim bjelanjkom. Pecite oko pola sata na 180oC .
Poslužiti toplo sa sladoledom :)
četvrtak, srpnja 18, 2013
Soparnik na ljetovanju u Slavoniji :)
Tijesto:
500gr brašna, pola žličice soli, 3 žlice maslinova ulja, 250ml vode.
Zamijesiti srednje tvrdo tijesto
Nadjev:
blitva, mladi luk, peršin - oprati, osušiti, narezati. Posoliti i pouljiti.
Polovicu tijesta razvaljati i staviti na pobrašnjeni pleh. Staviti blitvu i prekriti drugom polovicom tijesta. Peći 20ak minuta na 200 stupnjeva.
Pečeno premazati maslinovim uljem sa češnjakom.
nedjelja, travnja 28, 2013
Čokoladna torta
Biskvit:
- 8 jaja
- 8 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- 5 žlica kakaa
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- malo soli
Krema:
- 1 l mlijeka
- 4 pudinga od čokolade
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 6 žlica šećera
- 250 gr maslaca
Ostalo:
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 70 gr maslaca
- pekmez od šipka
Umutiti žumanjke sa šećerom. Dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i snijeg od bjelanjaka. Peći 30ak minuta na 170°C.
Hladan biskvit prerezati na 3 dijela.
Skuhati puding i odmah dodati čokoladu za kuhanje. Dobro promiješati. Ohladiti i dodati maslac.
Slagati: biskvit, pekmez od šipka, čokoladna krema, tučeno slatko vrhnje. Zadnju koru premazati čokoladnom kremom i glazurom od čokolade (150gr čokolade i 70gr maslaca rastopiti)
nedjelja, travnja 14, 2013
Creme brulee
Sastojci:
- 6 žumanjaka
- 400ml slatkog vrhnja
- 2 vanili šećera
- 2 žlice šećera
Umutiti žumanjke i šećer. Zagrijati vrhnje do vrenja i lagano dodati u žumanjke i šećer. Napuniti pliće posude i staviti u plah sa toplom vodom. Peći 30ak minuta na 130oC.
Dobro ohladiti.
U svaku posudu staviti žlicu šećera te kratko karamelizirati u pećnici.
subota, ožujka 30, 2013
Mileram torta
Tijesto:
- 25 dag brašna
- 10 dag masti
- 7,5 dag šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećera
- 1 jaje
- 1/2 l mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 12 dag šećera
- 80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)
- voće
Skuhati puding i u toplo umiješati mileram. Fil staviti na tijesto i na vrh staviti voće po želji.
Peći na 170oC cca 60 minuta.
Dobro ohladiti i staviti preljev za torte.
Ferrero kuglice
Sastojci:
- 400gr smrvljenih napolitanki
- 300gr preprženih, nasjeckanih ili samljevenih lješnjaka
- 400gr nutelle
- 60ak preprženih oljuštenih lješnjaka
- 300gr tamne čokolade
- 200gr mliječne čokolade
Napolitanke, nascjeckane lješnjake i nutellu dobro umiješati. Ostaviti u zamrzivaču cca pola sata. Oblikovati kuglice i u svaku umetnuti jedan lješnjak. Kuglice smrznuti 30-60minuta.
Tamnu i mliječnu čokoladu otopiti na pari. Svaku kuglicu potpuno obložiti čokoladom.
Dobro ohaditi!
Raffaelo kuglice
Sastojci:
- 1/2 l mlijeka
- 7 žlica gustina
- 1 puding od vanilije
- 170 gr šećera
- 150 gr kokosa
- 1 maslac
- 100 gr kokosa za uvaljat kuglice
- bademi ili lješnjaci (cca 50ak)
Pogačice od sira
Tijesto:
- 250 gr masti
- 300 gr svježeg sira
- 1 žumanjak
- 1 dl mlijeka
- 1 žličica soli
- na vrh noža sode bikarbone
- po potrebi brašna (cca 1/2 kg)
Premazati razmućenim bjeljanjkom. Posuti sezamom i peći dok ne porumeni na 220oC
četvrtak, veljače 14, 2013
Cimet ružice
Tijesto
- 600 gr brašna
- 1 i pol vrećica suhog kvasca
- 100 gr šećera
- 200 ml mlijeka
- 2 jaja
- 100 gr maslaca ili masti
- 1/4 žličice soli
Nadjev
- 200 gr smeđeg šećera
- 125 gr omekšalog maslaca
- 2 žlice cimeta
Umijesiti tijesto i ostaviti na toplom da udvostruči volumen. Razvaljati u oblik pravokutnika. Sastojke za nadjev dobro promiješati i premazati tijesto. Zaviti u roladu.
Rezati na komade cca 2 cm širine. Slagati u posudu za pečenje. Ostaviti da odmori 15ak minuta.
Premazati razmućenim jajetom i peći 10-15 min na 180 st.
subota, siječnja 12, 2013
Čoko budnići
Sastojci:
- 100gr omekšalog maslaca
- 1 šalica smeđeg šećera
- 2 jaja
- 250 gr rastopljene čokolade
- 2 žlice mlijeka
- 1 šalica brašna
- 1/2 šalice kakaa
- 4 žličice kave
- 2 žličica praška za pecivo
- malo soli
Kremasto umutiti maslac i šećer. Dodati jaja i ohlađenu čokoladu. Lagano umiješati mješavinu suhih sastojaka i mlijeko.
Ostaviti smjesu u hladnjaku 2-3h.Oblikovati kuglice promjera 2-3cm. Uvaljati u sitni šećer tako da u potpunosti budu bijele. Posložiti ih u pleh na razmak od cca 5cm.
Peći 12 minuta na 160°C.
Carevo oko
Sastojci:
Vodu i šećer prokuhati, dodati margarin, čokoladu i kekse. Ohladiti smjesu te njome obložiti punjene smokve.
Uvaljati u kokos ili mljevene orahe.
- 1/2 kg smokava
- polovice oraha
- 16 žlica vode
- 150 gr šećera
- 250 gr maslaca
- 50 gr čokolade
- 300 gr mljevenog keksa
Vodu i šećer prokuhati, dodati margarin, čokoladu i kekse. Ohladiti smjesu te njome obložiti punjene smokve.
Uvaljati u kokos ili mljevene orahe.
Fina dizana pita
Tijesto:
- 1 kg brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 5 dcl mlakog mlijeka
- 1 žlica soli
- 1 žličica šećera
- 1 jaje
- Umijesiti tijesto i prekriveno ostaviti da udvostruči volumen.
- Čim tanje razvaljati tijesto. Premazati sa 250gr omekšalog maslaca. Posoliti. Tijesto preklopiti (kao pismo). Prekriti i ostaviti da odmori 30ak minuta.
- Tijesto ponovo razvaljati. Premazati sa 2-3dcl milerama. Posoliti. Ponovo preklopiti i ostaviti da odmori 30ak minuta.
- Pleh za pečenje (čim veći - dublji) premazati maslacem.
- Tijesto razvaljati na veličinu pleha.
- Staviti tijesto u pleh i isjeći na velike kvadrate.
- Napraviti preljev od 4 jaja, soli i 2 dcl milerama. Preliti preko tijesta.
- Po želji staviti sjemenke suncokreta, lana....
Picete
Tijesto:
Zamijesiti tijesto i ostaviti da udvostruči volumen. Podijeliti tijesto na manje hrpice koje se razvaljaju u oblik kružnice. Puniti nadjevom po želji. Rub kružnice premmazati jajetom. Preklopiti.
Nadjev:
šunka,vrhnja, naribani sir, sol, papar
- 1kg brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 360dcl jogurta
- 360dcl mlake vode
- 1 žlica soli
- malo šećera
Zamijesiti tijesto i ostaviti da udvostruči volumen. Podijeliti tijesto na manje hrpice koje se razvaljaju u oblik kružnice. Puniti nadjevom po želji. Rub kružnice premmazati jajetom. Preklopiti.
Nadjev:
šunka,vrhnja, naribani sir, sol, papar
Pretplati se na:
Postovi (Atom)