8 jaja
25 dag šećera u prahu
25 dag čokolade u prahu
25 dag mljevenih oraha
2 naranče
tučeno slatko vrhnje
Odvojite bjelanca od žumanaca. Istucite bjelanaca u snijeg.
U žumanca dodajte šećer i dobro ih umutite. Dodajte čokoladu u
prahu, mljevene orahe
i naribanu koricu naranče.
Izlijte u kalup za torte i pecite 20 do 30 minuta na 200 stupnjeva Celzija.
Pečenu tortu zalijte sokom od naranče. Ohladiti i ukrasiti šlagom.
subota, prosinca 10, 2011
ponedjeljak, listopada 31, 2011
Pikantna pita od bundeve
Sastojci:
1 i pol šalica brašna
prstohvat soli
6 žlica maslaca
2 žlice šećera u prahu
4 šalice bundeve
pola šalice smeđeg šećera
pola žličice soli
pola žličice mljevenog cimeta
pola žličice mljevenog đumbira
četvrt žličice muškatnog oraščića
2 lagano tučena jaja
pola šalice slatkog vrhnja
U zdjeli pomiješati sol, brašno i maslac pa ih utrljati dok smjesa ne poprimi mrvasti izgled. Dodati 2-3 žlice vode i umijesiti tijesto. Tijesto ostaviti u hladnjaku cca sat vremena.
Bundevu kuhati 15ak minuta na pari te ju pretvoriti u pire. Dodati začine, jaja i vrhnje.
Ugrijati pećnicu na 2000C.
Tijesto razvaljati u kalup promjera 22cm. Izbosti vilicom.
Na tijesto staviti nadjev i peći 15ak minuta. Smanjiti temperaturu na 1800C te nastaviti peći 30ak minuta ili dok se nadjev ne stvrdne.
Poslužiti sa tučenim slatkim vrhnjem.
nedjelja, listopada 09, 2011
Sitni i dinamitni keksići
Umijesiti tijesto:
250gr brašna
250gr maslaca
250gr mljevenih oraha
200gr šećera
2 žumanjka
Ostaviti da odmori u hladnjaku cca pola sata.
Oblikovati male kuglice, slagati u tepsiju i prstom oblikovati udubljenje. Peći 15ak minuta na 150oC.
Kad ohlade, napuniti udubljenja čokoladom, marmeladom ili sl.
Što manji keksići i mlađi pomagači - rezultat će biti slasniji :)
srijeda, lipnja 22, 2011
Bajadera
Svijetli sloj:
100 ml vode, 120 gr šećera i 70 g maslaca zagrijati da se otopi maslac. Dodati 180 gr mljevenih oraha i 180 gr mljevenog keksa. Ostaviti da se malo prohladi.
Tamni sloj:
100 ml vode, 100 gr šećera i 50 gr maslaca zagrijati da se otopi maslac. U toplo dodati 100 gr čokolade za kuhanje i rastopiti. Dodati 170 gr mljevenih oraha i 170 gr mljevenog keksa. Ostaviti da se malo prohladi.
Podijeliti obje smjese na dva dijela pa svaki dio razvaljati u vrećici od 3l. Vrećicu razrezati tako da ostane spoj samo na jednom (dužem) dijelu. Slagati redom tamni-svijetli-tamno-svijetli dio.
Glazura:
25 ml vode, 25 gr šećera, 60 g maslaca i 125 g čokolade za kuhanje rastopiti.
Smrznuti na nekoliko sati i rezati prutiće.
subota, svibnja 14, 2011
Masterchef - domaće kiflice
1kg brašna
40gr svježeg kvasca
20gr soli
20gr šećera
3 jaja
100gr ulja
150gr margarina
100gr mlijeka
200gr vode
Umijesiti. Ostaviti 20ak minuta da odmori. Razvaljati. Podijeliti na 4 dijela. Svaki dio još malo umijesiti. Premazati uljem i ostaviti 10ak minuta da osmori. Razvaljati i oblikovati. Prekriti i ostaviti 30ak minuta. Prije pećenja premazati jajetom. Peći 20ak minuta na 190°C.
40gr svježeg kvasca
20gr soli
20gr šećera
3 jaja
100gr ulja
150gr margarina
100gr mlijeka
200gr vode
Umijesiti. Ostaviti 20ak minuta da odmori. Razvaljati. Podijeliti na 4 dijela. Svaki dio još malo umijesiti. Premazati uljem i ostaviti 10ak minuta da osmori. Razvaljati i oblikovati. Prekriti i ostaviti 30ak minuta. Prije pećenja premazati jajetom. Peći 20ak minuta na 190°C.
Masterchef - recept za kroasane
Lisnato:
Preklopiti margarin u tijestu na 4.
Razvaljati. Preklopiti na 4.
Ostaviti 20min u hladnjaku.
Razvaljati i oblikovati! Ostaviti 30ak minuta. Peći na 190°C - 20 min.
- 1kg brašna
- 15gr soli
- 50gr šećera
- 30gr kvasca
- 500gr vode
- 250gr margarina
Preklopiti margarin u tijestu na 4.
Razvaljati. Preklopiti na 4.
Ostaviti 20min u hladnjaku.
Razvaljati i oblikovati! Ostaviti 30ak minuta. Peći na 190°C - 20 min.
Masterchef - recept za slatko lisnato tijesto
Lisnato:
Preklopiti margarin u tijestu na 4.
Razvaljati. Preklopiti na 4.
Ostaviti 20min u hladnjaku.
Razvaljati. Preklopiti na 4.
Ostaviti 20min u hladnjaku.
Razvaljati i oblikovati! Ostaviti da odmori 20ak minuta. Premazati jajetom i peći na 190°C - 20 min.
U pećnicu staviti posudu sa vodom.
- 1kg brašna
- 15gr soli
- 50gr šećera
- 500gr vode
- 300gr hladnog margarina
Preklopiti margarin u tijestu na 4.
Razvaljati. Preklopiti na 4.
Ostaviti 20min u hladnjaku.
Razvaljati. Preklopiti na 4.
Ostaviti 20min u hladnjaku.
Razvaljati i oblikovati! Ostaviti da odmori 20ak minuta. Premazati jajetom i peći na 190°C - 20 min.
U pećnicu staviti posudu sa vodom.
nedjelja, svibnja 01, 2011
FERRERO ROCHER TORTA
I ove godine zmajić :)
Sastojci:
2 šalice šećera
2 šalice brašna
1/2 praška za pecivo
1,5 žličica sode bikarbone
3/4 šalice kakaoa
1 vanilin šećer
3 jaja
1 šalica mlijeka
1/2 šalice ulja
1/2 šalice kipuće vode
Preljev:1/2 šalice mlijeka prokuhanog sa 2 žlice slatkog kakoa
Krema:
40 dag nutelle
50 dag mascarponea
25 dag prženih lješnjaka (dio samljeti, dio nasjeckati)
7-8 smrvljenih napolitanki
Biskvit:
U jednoj posudi pomiješati suhe sastojke. U drugoj miksati jaja i dodati sve mokre osim kipuće vode. Pomiješati suhe i mokre sastojke i dodati kipuću vodu na kraju.
Peći na 180 cca 40 min. Prerezati.
Kore natopiti prokuhanim mlijekom sa slatkim kakaom.
Krema:
Za kremu smiksati mascarpone i nutellu.
Na svaku koru namazati kremu. Gore posuti lješnjake i smrvljene napolitanke.
Brzinske, mekane kiflice
1,1 kg brašna
500 ml mlijeka
300 ml ulja
2 jaja
2 žlice šećera
1 žlica soli
1 svježi kvasac
ponedjeljak, ožujka 28, 2011
Prhka pita od sira i šumskog voća
Tijesto:
450gr brašna
250gr maslaca
60 dkg šećera
2 jaja
2 žlice vrhnja
Sve sastojke umijesiti. Polovicu tijesta razvaljati ili prstima obožiti kalup za tortu. Kalup, i ostatak tijesta, staviti u zamrzivač na cca 45 minuta.
Nadjev od sira:
500gr sira
1 vrhnje
2 jaja
5 žlica brašna
Dobro promiješati.
Nadjev od šumskog voća:
10dkg šećera
1 jaje
1 dcl slatkog vrhnja
3 žlice brašna
Sve sastojke dobro izraditi i dodati 450 gr ocijeđenog šumskog voća.
Izvaditi kalup iz zamrzivača. Na tijesto staviti smjesu od sira. Na nju smjesu od šumskog voća. Na vrh naribati ostatak prhkog tijesta. Peći na 170°C dok ne porumeni.
petak, ožujka 18, 2011
Torta od krušaka i palente
Sastojci:
1 kg krušaka
130 g kukuruzne krupice
50 ml meda
300 g maslaca
200 g šećera
4 jaja
130 g oguljenih, mljevenih badema
40 g brašna
1 žličica praška za pecivo
naribana korica limuna
Ogulite kruške i narežite na kockice. Rastopite 150 g maslaca i pustite da dobije svijetlosmeđu boju. Odvojite 100 g šećera i otopite u karamel. U karamel dodajte kruške i ostavite na vatri da se karamel ponovno rastopi.
Maknite s vatre, dodajte rastopljeni maslac i med. Pustite da se ohladi.
Miksajte ostatak šećera i maslaca dok smjesa ne bude pjenasta. Dodajte jedno po jedno jaje, bademe, brašno, krupicu i prašak za pecivo. Umiješajte kruške i koricu od limuna.
Ulijte smjesu u kalup i pecite 60ak minuta na 150°C.
Ogulite kruške i narežite na kockice. Rastopite 150 g maslaca i pustite da dobije svijetlosmeđu boju. Odvojite 100 g šećera i otopite u karamel. U karamel dodajte kruške i ostavite na vatri da se karamel ponovno rastopi.
Maknite s vatre, dodajte rastopljeni maslac i med. Pustite da se ohladi.
Miksajte ostatak šećera i maslaca dok smjesa ne bude pjenasta. Dodajte jedno po jedno jaje, bademe, brašno, krupicu i prašak za pecivo. Umiješajte kruške i koricu od limuna.
Ulijte smjesu u kalup i pecite 60ak minuta na 150°C.
utorak, siječnja 11, 2011
Pivska mesna štruca
100 gr mljevenog suhog mesa (šunka, slanina, vratina....)
krušne mrvice
2 jaja
sol
papar
peršinov list
Sve sastojke izmiješati i oblikovati štrucu. Staviti u pećnicu na 220°C oko 15 minuta. Preliti sa 0,5l piva, prekriti folijom i vratiti u pećnicu na 180°C. Po želji na štrucu staviti slaninu. Peći 50 minuta. Maknuti foliju (i slaninu) i zapeći još 15ak minuta.
Dobiveni umak procijediti i reducirati kuhanjem. Preliti preko narezane štruce.
nedjelja, siječnja 09, 2011
Kukuruzni kruh
Sastojci:
350gr palente
250 gr brašna (tip 850)
4-5 žlica smeđeg šećera
1 p.p.
2 žličice soli
600 ml mlakog mlijeka
2-3 umućena jaja
120 gr otopljenog maslaca
Sve pomiješati, nauljiti posudu, dodati tekuće tijesto i peći na 200 stupnjava dok ne porumeni. Rezati kada ohladi!
subota, siječnja 08, 2011
Piletina u medu
Sastojci:
pileća prsa
2 žlice senfa
1 žlica meda
sol
celer
mrkva
umak od soje
pileći temeljac
tjestenina
Priprema:
pileća prsa
2 žlice senfa
1 žlica meda
sol
celer
mrkva
umak od soje
pileći temeljac
tjestenina
Priprema:
Pileća prsa narezati na kockice. Posoliti i marinirati u senfu i medu barem sat vremena. U međuvremenu skuhati temeljac sa 2-3 mrkve i jednim manjim celerom. Pileća prsa naglo ispeći, dodati umak od soje, te mrkvu i celer narezane na kockice. Dodati temeljac i sitno nasjeckani list celera.
Poslužiti uz kuhanu tjesteninu.