srijeda, prosinca 31, 2008
Kiflice
Sastojci:
1 kg brašna
1 kockica svježeg kvasca
1 žlica meda
2 žličice soli
2 jogurta
1 jaje + 1 žumanjak
2 dcl mlakog mlijeka (dodati još po potrebi da bude mekano tijesto)
1 smrznuti margarin za ribanje
Zamijesiti tijesto, ostaviti cca pola sata da odmori i podijeliti ga na 6 dijelova. Razvaljati krug i naribati 1/4 margarina. Na to staviti drugi krug, naribati 1/4 margarina i prekriti 3. dijelom tijesta. Razvaljati veliki krug, izrezati na 16 dijelova i oblikovati kiflice motajući trokutiće od šireg prema tanjem dijelu. Ponoviti sa ostatkom tijesta.
Premazati jajetom, posuti sjemenkama po želji, složiti u tepsiju i ostaviti 1,5-2h. Peći u pećnici dok ne porumeni.
Po želji puniti slatkim ili slanim nadjevom. Tijesto možete podijeliti i na više dijelova :)
subota, prosinca 13, 2008
Hrskavi keksi od pistacija ili badema
Sastojci:
100 gr maslaca
80 ml vode
1/2 žličice mljevenog cimeta
350 gr brašna
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
250 gr smeđeg šećera
100 gr nasjeckanih badema ili pistacija
Postupak:
Maslac, vodu i cimet stavite na vatru dok se maslac ne rastopi. Izvan vatre umiješajte šećer, brašno, sol, sodu bikarbonu i bademe/pistacije. Umotajte smjesu u plastičnu foliju tako da se dobijete četvrtasti oblik. Stavite u zamrzivač da se smrzne.
Narežite tanke ploške (cca 2 mm) i pecite oko 5-7 min na 180°C.
Smjesu možete držati u zamrzivači i peći po potrebi.
Narežite tanke ploške (cca 2 mm) i pecite oko 5-7 min na 180°C.
Smjesu možete držati u zamrzivači i peći po potrebi.
subota, prosinca 06, 2008
Maneštra od slanutka
Priprema:
24 sati prije kuhanja, namočite slanutak u dosta mlake vode sa sodom bikarbonom. Drugi dan, ocijedite slanutak i stavite kuhati. Dodajte prokuhani buncek, prelijte s vodom i kuhajte nepoklopljeno 1 sat, odstranjujući povremeno pjenu na površini. Nakon sat i pol propirjajte luk, mrkvu i celer te ih dodajte slanutku. Posolite i kuhajte još oko 1 sat, odstranjujući pjenu, dok slanutak nije mekan. Ako se juha previše zgusne, dodajte malo vode. U zadnjih 15 minuta dodajte nasjeckani peršin.
Poslužite sa prepečenim kruhom natrljanim češnjakom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe naribanim parmezanom.
24 sati prije kuhanja, namočite slanutak u dosta mlake vode sa sodom bikarbonom. Drugi dan, ocijedite slanutak i stavite kuhati. Dodajte prokuhani buncek, prelijte s vodom i kuhajte nepoklopljeno 1 sat, odstranjujući povremeno pjenu na površini. Nakon sat i pol propirjajte luk, mrkvu i celer te ih dodajte slanutku. Posolite i kuhajte još oko 1 sat, odstranjujući pjenu, dok slanutak nije mekan. Ako se juha previše zgusne, dodajte malo vode. U zadnjih 15 minuta dodajte nasjeckani peršin.
Poslužite sa prepečenim kruhom natrljanim češnjakom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe naribanim parmezanom.
Pečena purica sa zeljem i mlincima
Priprema:
Dan prije dobro posolite puricu.
Narežite pancetu na tanke ploške, propirjajte na malo gusje masti, dodajte kiselo zelje, pirjajte sat vremena povremeno podlijevajući s vodom.
Zagrijte pećnicu na 215°, propirjano zelje stavite u tankom sloju na dno posude u kojoj ćete peći puricu.
Premažite puricu s gusjom masti, položite na zelje i pecite jedan sat podlijevajući povremeno vodom.
Nakon sat vremena izvadite zelje, držite ga na toplom, nastavite peći puricu još 30-45 min podlijevajući sokovima koje je pustila tijekom pečenja.
Izvor: Kod Ane
Polagano pečeno carsko meso
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 250 °C.
Zarežite koru carskog mesa svakih 5 mm. Posolite meso s donje strane. Pomiješajte korijander i koromač sa soli i utrljajte dobro u koru. Premažite sa maslinovim uljem. U posudu u kojoj ćete peći meso stavite lovor, češnjak i maslinovo ulje. Stavite meso na njih i stavite peći. Nakon 10 minuta, smanjite temperaturu na 170°C I nastavite peći 1 sat. Nakon toga, izvadite posudu, odlijte višak masnoće, ulijte vino I vratite meso u pećnicu na još dva sata, dok koža nije zlatna i hrskava, a vino djelomično ne ispari. Ostavite meso da opusti 20 minuta prije serviranja.
Izvor: Kod Ane
srijeda, studenoga 12, 2008
Janovi muffini
Sastojci:
1 šalica brašna
¼ šalice šećera
½ žličice praška za pecivo
¼ žličice soli
¼ žličice sode-bikarbone
¾ šalice zobenih pahuljica
¾ šalice čokoladnih kapljica (chocolate chips) ili suhog voća
½ šalice nasjeckane čokolade za kuhanje
1 jaje, razmućeno
3 žlice ulja
½ šalice mlijeka
½ šalice zgnječene banane (ili nekog drugog voća)
Priprema:
Pomiješati sve suhe sastojke u veću zdjelu. U posebnoj zdjeli pomiješati mokre sastojke. Uliti mokre sastojke u suhu smjesu i promiješati sa vilicom tek toliko da je suha smjesa namočena.
Napuniti kalupe za muffine ¾ do vrha. Peći na 180-
četvrtak, rujna 18, 2008
Curry piletina sa njokima
Izdinstati crveni luk i piletinu narezanu na rezance. Posoliti. Dodati curry u prahu. Podliti sa 1dcl bijelog vina i 2 dcl vrhnja za kuhanje. Po potrebi dodati vode.
Kuhati 10-15 minuta i preliti preko kuhanih njoka.
subota, rujna 06, 2008
Ledeno nebo
Sastojci:
7 bjelanjaka
7 žlica brašna
7 žlica šećera
pola praška za pecivo
1dl mlijeka + 2 žlice šećera (prokuhati) za polijevanje biskvita
7 žutanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
7 dl mlijeka
2 vanilin šećera
1 margarin
slatko vrhnje ili šlag
Postupak:
7 bjelanjaka
7 žlica brašna
7 žlica šećera
pola praška za pecivo
1dl mlijeka + 2 žlice šećera (prokuhati) za polijevanje biskvita
7 žutanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
7 dl mlijeka
2 vanilin šećera
1 margarin
slatko vrhnje ili šlag
Postupak:
- Napraviti snijeg od bjelanjaka. Dodati šećer. Lagano umiješati brašno s praškom za pecivo.
- Peći u velikoj tepsiji na 180.
- Pečeno preliti s prokuhanim mlijekom i šećerom.
- Izmiksati žutanjke, šećere i brašnp pa dodati u uzavrelo mlijeko.
- Ohladiti fil i umiješati 1 izmiksani margarin.
- Staviti hladan fil na tijesto i prekriti šlag pjenom ili tučenim slatkim vrhnjem.
- Dobro ohladiti i rezati na kocke.
srijeda, kolovoza 13, 2008
Keksi od lješnjaka s nutellom
četvrtak, srpnja 03, 2008
Čoko muffini
Sastojci:
1 šalica brašna
1/2 šalice šećera
1/4 šalice kakaoa
1/2 praška za pecivo
10dkg otopljenog maslaca
2 jaja
10 dkg sjeckane čokolade
žlica pekmeza u svaki muffin
1 šalica brašna
1/2 šalice šećera
1/4 šalice kakaoa
1/2 praška za pecivo
10dkg otopljenog maslaca
2 jaja
10 dkg sjeckane čokolade
žlica pekmeza u svaki muffin
subota, lipnja 21, 2008
Komiška pogača
Sastojci:
Tijesto:
400ml vode
600 g brašna
1 žlica meda
2 žličice soli
1 žličica suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja
Nadjev:
3 velika luka
10 režnjeva češnjaka
maslinovo ulje
400 g konzerve pelata (ili 5 svježih, oguljenih rajčica)
2 žlice listića svježeg timijana
velika vezica peršina,
sol, papar
6 očišćenih fileta slanih inčuna ili srdela, nasjeckane na male komadiće
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke i umijesite tijesto. Razdijelite tijesto na dva jednaka komada, napravite kugle i premažite svaku s maslinovim uljem. Stavite kugle u zasebne plastične vrećice. Ostavite ih 15 tak minuta na sobnoj temperaturi a zatim preko noći u hladnjak. Ako namjeravate peći pogaču isti dan, ostavite ih oko 1 sat na sobnoj temperaturi, izvadite iz vrećica, premijesite ponovno u kugle, vratite u vrećice i stavite u hladnjak na 2 sata.Izvadite tijesto iz hladnjaka 2 sata prije nego što namjeravate peći pogaču.
Luk ogulite, prepolovite i narežite na tanke ploške. Režnjeve češnjaka također ogulite i tanko narežite. Nasjeckajte pelate. Na zagrijanom maslinovom ulju, pirjajte luk na laganoj dok sasvim ne omekša. Dodajte češnjak i timijan, posolite i popaprite i pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte rajčicu i nastavite pirjati oko 45 min dok sva tekućina ne ispari. Nadjev mora biti kompaktan. Dodajte nasjeckani peršin i pustite da se ohladi. Drugi dan, izvadite tijesto razdijeljeno na 2 komada, 3-4 sata prije nego namjeravate peći pogaču. Najmanje 45 minuta prije zagrijte pećnicu na 250°C. S pobrašnjenim rukama razvucite lagano prvi komad tijesta po namašćenom limu promjera od 30 -35 cm. Premažite sa nadjevom, rasporedite komadiće slanih inćuna po njemu i poklopite sve sa drugom polovicom tijesta. Rubove donjeg tijesta preklopite preko gornjeg, kojeg lagano premažite maslinovim uljem. Pokrijte sa krpom i pustite na toplom da se malo napuhne, oko 30 minuta.Stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 210 °C.Pecite u pećnici oko 30-40 min dok pogača ne dobije lijepu zlatnu boju. Servirajte mlaku ili na sobnoj temperaturi.
Recept preuzet sa: http://kodane.novatv.hr/recepti2.asp
Tijesto:
400ml vode
600 g brašna
1 žlica meda
2 žličice soli
1 žličica suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja
Nadjev:
3 velika luka
10 režnjeva češnjaka
maslinovo ulje
400 g konzerve pelata (ili 5 svježih, oguljenih rajčica)
2 žlice listića svježeg timijana
velika vezica peršina,
sol, papar
6 očišćenih fileta slanih inčuna ili srdela, nasjeckane na male komadiće
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke i umijesite tijesto. Razdijelite tijesto na dva jednaka komada, napravite kugle i premažite svaku s maslinovim uljem. Stavite kugle u zasebne plastične vrećice. Ostavite ih 15 tak minuta na sobnoj temperaturi a zatim preko noći u hladnjak. Ako namjeravate peći pogaču isti dan, ostavite ih oko 1 sat na sobnoj temperaturi, izvadite iz vrećica, premijesite ponovno u kugle, vratite u vrećice i stavite u hladnjak na 2 sata.Izvadite tijesto iz hladnjaka 2 sata prije nego što namjeravate peći pogaču.
Luk ogulite, prepolovite i narežite na tanke ploške. Režnjeve češnjaka također ogulite i tanko narežite. Nasjeckajte pelate. Na zagrijanom maslinovom ulju, pirjajte luk na laganoj dok sasvim ne omekša. Dodajte češnjak i timijan, posolite i popaprite i pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte rajčicu i nastavite pirjati oko 45 min dok sva tekućina ne ispari. Nadjev mora biti kompaktan. Dodajte nasjeckani peršin i pustite da se ohladi. Drugi dan, izvadite tijesto razdijeljeno na 2 komada, 3-4 sata prije nego namjeravate peći pogaču. Najmanje 45 minuta prije zagrijte pećnicu na 250°C. S pobrašnjenim rukama razvucite lagano prvi komad tijesta po namašćenom limu promjera od 30 -35 cm. Premažite sa nadjevom, rasporedite komadiće slanih inćuna po njemu i poklopite sve sa drugom polovicom tijesta. Rubove donjeg tijesta preklopite preko gornjeg, kojeg lagano premažite maslinovim uljem. Pokrijte sa krpom i pustite na toplom da se malo napuhne, oko 30 minuta.Stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 210 °C.Pecite u pećnici oko 30-40 min dok pogača ne dobije lijepu zlatnu boju. Servirajte mlaku ili na sobnoj temperaturi.
Recept preuzet sa: http://kodane.novatv.hr/recepti2.asp
petak, lipnja 13, 2008
Kiflice by TJ&LK
Sastojci:
1 kg brašna
1 žlica soli
1 žlica šećera
1 kockica kvasca
3 dcl vode
3 dcl mlijeka
1 mala šalica ulja
1 smarznuti margarin za ribanje
Postupak:
Zamijesiti tijesto i podijeliti ga na 6 dijelova. Razvaljati krug i naribati 1/4 margarina. Na to staviti drugi krug, naribati 1/4 margarina i prekriti 3. dijelom tijesta. Razvaljati veliki krug, izrezati na 16 dijelova i oblikovati kiflice. Ponoviti sa ostatkom tijesta.
Složiti u tepsiju i ostaviti 1,5-2h. Premazati jajetom i posuti sezamom. Peći u pećnici dok ne porumeni.
Rolada sa jagodama
Sastojci:
5 bjelanjaka
200 gr šećera
1 vanilin šećer
400 ml slatkog vrhnja
500 gr narezanih jagoda
100 gr badema u listićima (lagano preprženih u pećnici)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Istucite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg. Posipajte lim obložen masnim papirom sa šećerom u prahu i rasporedite bademe u jednom sloju. Premažite snijeg preko badema i pecite 10 min, zatim smanjite temperaturu na 160°C i pecite dok tijesto ne dobije laganu boju (~10 min), ali da je još uvijek mekano.
Pustite da se ohladi, u međuvremenu istucite slatko vrhnje u šlag. Premažite šlag preko tijesta, rasporedite po njemu jagode i napravite roladu. Servirajte narezanu na ploške.
5 bjelanjaka
200 gr šećera
1 vanilin šećer
400 ml slatkog vrhnja
500 gr narezanih jagoda
100 gr badema u listićima (lagano preprženih u pećnici)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Istucite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg. Posipajte lim obložen masnim papirom sa šećerom u prahu i rasporedite bademe u jednom sloju. Premažite snijeg preko badema i pecite 10 min, zatim smanjite temperaturu na 160°C i pecite dok tijesto ne dobije laganu boju (~10 min), ali da je još uvijek mekano.
Pustite da se ohladi, u međuvremenu istucite slatko vrhnje u šlag. Premažite šlag preko tijesta, rasporedite po njemu jagode i napravite roladu. Servirajte narezanu na ploške.
utorak, lipnja 03, 2008
Orah - kiflice
Na pari tući 4 bjelanjka sa 20d kg šećera. Dodati 25 dkg mljevenih oraha.
Oblikovati kiflice, uvalajti u sjeckane orahe i malo sušiti u pećnici.
Oblikovati kiflice, uvalajti u sjeckane orahe i malo sušiti u pećnici.
subota, svibnja 31, 2008
Pržene palačinke od kukuruza
Sastojci:
1 šalica brašna
malo suhog kvasca
1 bjelanjak
2/3 šalice mlijeka
200gr kukuruza
sol, biber
ulje
Brašno, mlijeko, bjelanjak i pola kukuruza usitniti u multipraktiku. Dodati preostali kukuruz. Vaditi žlicom i peći na vrućem ulju.
1 šalica brašna
malo suhog kvasca
1 bjelanjak
2/3 šalice mlijeka
200gr kukuruza
sol, biber
ulje
Brašno, mlijeko, bjelanjak i pola kukuruza usitniti u multipraktiku. Dodati preostali kukuruz. Vaditi žlicom i peći na vrućem ulju.
Knedle sa sirom
Sastojci:
50gr maslaca
1/2kg kravljeg sira
brašna i griza po potrebu u omjeru 1:2
4 jaja
krušne mrvice
vrhnje
Umutite maslac sa žumanjcima. Dodajte sir, brašno i griz. Posolite i dodajte umućene bjelanjke. RUkom oblikujte knedle i kuhajte 20ak minuta u salnoj vodi. Poslužite s preprženim krušnim mrvicama i vrhnjem.
50gr maslaca
1/2kg kravljeg sira
brašna i griza po potrebu u omjeru 1:2
4 jaja
krušne mrvice
vrhnje
Umutite maslac sa žumanjcima. Dodajte sir, brašno i griz. Posolite i dodajte umućene bjelanjke. RUkom oblikujte knedle i kuhajte 20ak minuta u salnoj vodi. Poslužite s preprženim krušnim mrvicama i vrhnjem.
Sausage rolls
Sastojci:
300gr mljevenog mesa
1 manji luk
2 jaja
1-2 režnja češnjaka
4 žlice soja sosa
1/2 šalice krušnih mrvica
sjeckani peršin
lisnato tijesto
Ispržiti meso na luku sa začinima. Od lisnatog tijesta rezati prevokutnike. Na sredinu staviti izdinstano meso, smotati, premazati jajetom, posuti sezamom i peći na 180 stupnjeva.
Štrudla
Umutiti 4 jaja i 20 žlica šećera. Na pari otopiti margarin i čokoladu z akuhanje. Kada se otopi dodati 200gr sjeckanih oraha i 3 žlice kakaa. Dodari 1/2 kg mljevenih keksa. Smjesu staviti na foliju, oblikovati štrucu i ohlađeno preliti glazurom od čokolade.
Chrisp chocolate bits
Sastojci:
125gr maslaca
2 žlice meda
1/4 šalice smeđeg šećera (može i manje)
1/4 šalice kakaa
1/3 šalice grožđica
1/2 šalice mljevenih lješnjaka
1/2 šalice Cornflakesa
Maslac, med, šećer, kako i grožđice kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodati 3/4 lješnjaka i Cornflakes. Miješati dok se ne sjedini. oblikovati kuglice, staviti ih u male papirnate košarice i posuti lješnjacima. Staviti na 1h u hladnjak!
125gr maslaca
2 žlice meda
1/4 šalice smeđeg šećera (može i manje)
1/4 šalice kakaa
1/3 šalice grožđica
1/2 šalice mljevenih lješnjaka
1/2 šalice Cornflakesa
Maslac, med, šećer, kako i grožđice kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodati 3/4 lješnjaka i Cornflakes. Miješati dok se ne sjedini. oblikovati kuglice, staviti ih u male papirnate košarice i posuti lješnjacima. Staviti na 1h u hladnjak!
Listići
Sastojci:
1 vrhnje
1 jaje
1 pp
malo soli
malo šećera
brašno po potrebi
Sve izmiješati, razvaljati, rezati i peći na vrelom ulju
1 vrhnje
1 jaje
1 pp
malo soli
malo šećera
brašno po potrebi
Sve izmiješati, razvaljati, rezati i peći na vrelom ulju
Peanut Butter Cookies
Sastojci:
1 i 1/4 šalice brašna
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
1/2 šalice maslaca
1/2 šalice maslaca od kikirikija
1 šalica smeđeg šećera
1 jaje
Izmiješati sve sastojke, oblikovati kuglice, spljoštiti ih vilicom i peći 10ak minuta na 180 stupnjeva.
1 i 1/4 šalice brašna
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
1/2 šalice maslaca
1/2 šalice maslaca od kikirikija
1 šalica smeđeg šećera
1 jaje
Izmiješati sve sastojke, oblikovati kuglice, spljoštiti ih vilicom i peći 10ak minuta na 180 stupnjeva.
Salata od patlidžana
Sastojci:
2 velika patlidžana
1 kg deblje paprike
2kg rajčice
1 glavica češnjaka
sol, papar, peršin
Patlidžane oguliti, isjeći na tanke kriške i posoliti. Nakon pola sata ocijediti i pohati.
Paprike ispeći, očistiti i oguliti.
Rajčice preliti kipućom vodom, oguliti, isjeći na sitno i propirjati na masnoći. Dodati češnjak i peršin.
U veću posudu slagati red patlidžana, preliti šalšom, zatim red paprike, pa opet šalša itd. Završiti patlidžanima i šalšom. Peći na 200 st. oko 45 minuta. Služiti hladno.
subota, veljače 09, 2008
Široka tjestenina sa povrćem
Sastojci:
patlidžan
tikvice
bijeli luk
soja sos
maslinovo ulje
crvena paprika
papar
široka tjestenina
Tjestenina:
Patlidžan i tikvice isjeći na ploškice, složiti u tepsiju i peći 30ak minuta na najjačoj temperaturi. Preliti umakom od 1dcl maslinova ulja, par žlica soja sosa, par češnjaka češnjaka, žličice crvene paprike, malo papra i soli po potrebi.
Poslužiti sa kuhanom širokom tjesteninom.
Torta od sira
400 gr mljevenog keksa
150 gr maslaca
4 žlice šećera
Sve pomješati i utisnuti u kalup. Peći 5 min na 200 st.
Smanjiti temperaturu na 170 stup. i staviti kremu :
1 kg svježeg sira
8 cijela jaja
6 žlice šećera
sok od cijelog limuna
Peći 30ak minuta.
Pomiješati 3 kisela vrhnja, 5 žlica šećera, 2 vanilin šećer i preliti preko tople torte.
Sve zajedno staviti u toplu, ugašenu pećnicu.
Ostaviti da se ohladi i stegne.
Poslužiti samo ili uz svježe ili ukuhano voće, džem ili javorov sirup.