subota, ožujka 10, 2007

Kiseli kupus sa žličnjacima



















Sastojci:


glavica kiselog kupusa
1 mala glavica luka
suho meso
soli po želji

Tijesto:

½ kg brašna
½ kvasca
malo soli i šećera
mlijeko (1 dl za dizanje kvasca te oko 2 dl pri miješenju tijesta)


Postupak:

Na ulju pirjati malu glavicu luka. Dodati kiseli kupus prethodno izrezan na trake i nastaviti pirjati još nekoliko minuta. Naliti vode, tek toliko da prekrije kupus. Staviti unutra prethodno prokuhano suho meso, (rebra ili sl.), i ostaviti da kuha.
Za to vrijeme uzdići kvasac i zamijesiti ga s brašnom u koje ste dodali malo soli. Tijesto mora biti jako mekano. Preporuka je da tijesto radite tako da po njemu kuhačom lupate odvajajući ga od stijenke posude. Tek kada se više ne lijepi za posudu, može ga se ostaviti da se diže. Posudu pokriti krpom i staviti na toplo mjesto.
Od tijesta raditi žličnjake tako da se žlicom, prethodno umočenoj u slanoj vodi, vade „nokle“ i slažu jedna do druge na kupus. Važno je da nisu tik jedna uz drugu jer „narastu“. Poklopiti poklopcem i ostaviti žličnjake da se kuhaju na pari desetak minuta. Otklopiti i okrenuti ih te ostaviti na pari sve dok im presjek ne dobije izgled kruha.

Nema komentara: