četvrtak, prosinca 23, 2010
Medenjaci
Sastojci:
250 gr meda
3-4 žlice narančinog soka
20 gr smeđeg šećera
25 gr grožđica
1/2 žličica cimeta
1/2 žličice naribane narančine korice
1 žličica začina za medenjake
1 vanilin šećer
1 žličica kakao praha
225 gr brašna
1/2 žlice praška za pecivo
Priprema:
Zagrijte u posudi med, narančin sok, šećer i sitno nasjeckane grožđice. Ostale sastojke pomiješajte i u njih ulijte zagrijanu smjesu. Dobro promiješajte.
Ostavite da odleži nekoliko sati. Razvaljajte na cca 6-7 mm debljine, režite srca i pecite 10ak minuta na 180 stupnjeva. Ohlađeno preliti glazurom od čokolade.
nedjelja, studenoga 28, 2010
Američke palačinke
4 žumanjka
1 žličica pp
12 dkg brašna
140ml mlijeka
malo soli
snijeg od 4 bjelanjka
Sve sastojke lagano umiješati. Peći cca 1cm debele palačinke na lagano nauljenoj i zagrijanoj tavi.
nedjelja, listopada 17, 2010
Cupcakes
Sastojci:
50gr kakao praha
240ml kipuće vode
113gr maslaca
200gr šećera
2 velika jaja
1/2 žličice soli
2 žličice pp
175gr brašna
2 žličice ekstrakta vanilije
4dcl slatkog vrhnja
200gr bijele čokolade
Kakao preliti kipućom vodom i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Umutiti maslac sobne temperature sa šećerom pa dodati jedno po jedno jaje. Dodati brašno, sol, pp, ekstrakt vanilije i kakao smjesu. Puniti kalupe za muffine i peći 15-20min na 190 stupnjeva.
Slatko vrhnje zagrijati i u njemu otopiti bijelu čokoladu. Kada se ohladi izmiksati i kremu staviti na ohlađeni muffin.
50gr kakao praha
240ml kipuće vode
113gr maslaca
200gr šećera
2 velika jaja
1/2 žličice soli
2 žličice pp
175gr brašna
2 žličice ekstrakta vanilije
4dcl slatkog vrhnja
200gr bijele čokolade
Kakao preliti kipućom vodom i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Umutiti maslac sobne temperature sa šećerom pa dodati jedno po jedno jaje. Dodati brašno, sol, pp, ekstrakt vanilije i kakao smjesu. Puniti kalupe za muffine i peći 15-20min na 190 stupnjeva.
Slatko vrhnje zagrijati i u njemu otopiti bijelu čokoladu. Kada se ohladi izmiksati i kremu staviti na ohlađeni muffin.
subota, rujna 11, 2010
Pita od šumskog voća
Tijesto:
23 dkg brašna
10 dkg maslaca
2 dkg smeđeg šećera
1 jaje
1 žlice vode ili vrhnja
Umijesiti tijesto. Prstima ga utisnuti u kalup za tortu i ostaviti cca pola sata u zamrzivaču.
Nadjev:
45 dkg šumskog voća
20 dkg smeđeg šećera
2 jaja
2 dcl slatkog vrhnja
2 žlice brašna
Šećer, jaje, vrhnje i brašno umutiti.
Izvaditi kalup iz zamrzivača i na tijesto složiti šumsko voće. Preliti nadjev preko voća. Peći na 180 stupnjeva dok se nadjev malo ne stisne i porumeni.
četvrtak, travnja 01, 2010
Hola kocke
Sastojci:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica oštrog brašna
pola praška za pecivo
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
3 žlice kakaa
1/2 litre slatkog vrhnja (Hola, Halta..)
25 dkg čokolade
Postupak:
Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati brašno, prašak za pecivo, ulje, mlijeko i kakao pa lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Peći biskvit 15-20 min na 200st.
Na laganoj vatri otopiti čokoladu za kuhanje u slatkom vrhnju. Miješati da ne nastanu grudice i vrhnje ne zakuha.
Preliti preko vrućeg kolača i dobro ohladiti (najbolje preko noći!).
ponedjeljak, ožujka 01, 2010
Njoki sa bukovačama
Izdinstati glavicu crvenog luka i 259 gr bukovača narezanih na kockice. Posoliti, popapriti. Dodati 2 dcl vrhnja za kuhanje i šaku nasjeckanog peršina.
Skuhati njoke i pomiješati sa umakom.
Poslužiti sa naribanim parmezanom.
nedjelja, veljače 28, 2010
Švapska štrudla
3 jaja
1/2 šalice šećera
1 šalica ulja
1 šalica griza
2 čvrsta jogurta
1 prašak za pecivo
višnje
kore za štrudlu
Izmješati jaja i šećer. Dodati ostale sastojke. Uzeti jednu koru i premazati sa 4-5 žlica nadjeva, staviti na nju drugu koru - isto je premazati nadjevom, staviti na njih treću koru premazati nadjevom i razbacati višnje. Sve tri kore zajedno smotati u štrudlu.
Prije pečenja premazati mlijekom i uljem. Peći na 180 stup. 40ak minuta
1/2 šalice šećera
1 šalica ulja
1 šalica griza
2 čvrsta jogurta
1 prašak za pecivo
višnje
kore za štrudlu
Izmješati jaja i šećer. Dodati ostale sastojke. Uzeti jednu koru i premazati sa 4-5 žlica nadjeva, staviti na nju drugu koru - isto je premazati nadjevom, staviti na njih treću koru premazati nadjevom i razbacati višnje. Sve tri kore zajedno smotati u štrudlu.
Prije pečenja premazati mlijekom i uljem. Peći na 180 stup. 40ak minuta
subota, veljače 13, 2010
Holandske šnite
2 paketa lisnatog tijesta (275gr)
6 dcl slatkog vrhnja za šlag
1 džem od ribizla/šumskog voća ili sl.
1 paket smrznutih višanja ili višnje iz kompota
gustin
šećer
liker od višnje
limun
Razvaljano lisnato ispeći. Džem zagrijati sa malo likera i premazati oba lisnata tijesta.
Ocijediti višnje, zasladiti i ukuhati 2-3 žlice gustina. Prohladiti i umiješati višnje. Kremu staviti na jedno lisnato.
Istući slatko vrhnje (po želji dodati 2-3 žlice neslanog sira) i staviti na kremu.
Gornju koru lisnatog tijesta isjeći na kvadratić i složiti na šlag. Sitni šećer pomiješati sa malo limunova soka u glazuru i staviti na gornju koru.
ponedjeljak, siječnja 04, 2010
Putar štangice
1,10 kg brašna
0,5 l mlijeka
12,5 dag maslaca
2 jaja
1 dag soli
6,5 dag šećera
14 g suhog kvasca
Sve sastojke staviti u aparat za kruh. Uključiti program za miješanje tijesta. Nakon što se tijesto umijesti ostaviti da se diže 20ak minuta. Izvaditi tijesto iz stroja. Otkinuti komad tijesta, oblikovati trokut i srolati u štangicu. Oblikovane štangice pustiti da se dižu 30ak minuta. Premazati razmućenim jajetom i zarezati svaku štangicu.
Peći dok ne porumeni na 180-200 st.