srijeda, prosinca 31, 2008
Kiflice
Sastojci:
1 kg brašna
1 kockica svježeg kvasca
1 žlica meda
2 žličice soli
2 jogurta
1 jaje + 1 žumanjak
2 dcl mlakog mlijeka (dodati još po potrebi da bude mekano tijesto)
1 smrznuti margarin za ribanje
Zamijesiti tijesto, ostaviti cca pola sata da odmori i podijeliti ga na 6 dijelova. Razvaljati krug i naribati 1/4 margarina. Na to staviti drugi krug, naribati 1/4 margarina i prekriti 3. dijelom tijesta. Razvaljati veliki krug, izrezati na 16 dijelova i oblikovati kiflice motajući trokutiće od šireg prema tanjem dijelu. Ponoviti sa ostatkom tijesta.
Premazati jajetom, posuti sjemenkama po želji, složiti u tepsiju i ostaviti 1,5-2h. Peći u pećnici dok ne porumeni.
Po želji puniti slatkim ili slanim nadjevom. Tijesto možete podijeliti i na više dijelova :)
subota, prosinca 13, 2008
Hrskavi keksi od pistacija ili badema
Sastojci:
100 gr maslaca
80 ml vode
1/2 žličice mljevenog cimeta
350 gr brašna
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
250 gr smeđeg šećera
100 gr nasjeckanih badema ili pistacija
Postupak:
Maslac, vodu i cimet stavite na vatru dok se maslac ne rastopi. Izvan vatre umiješajte šećer, brašno, sol, sodu bikarbonu i bademe/pistacije. Umotajte smjesu u plastičnu foliju tako da se dobijete četvrtasti oblik. Stavite u zamrzivač da se smrzne.
Narežite tanke ploške (cca 2 mm) i pecite oko 5-7 min na 180°C.
Smjesu možete držati u zamrzivači i peći po potrebi.
Narežite tanke ploške (cca 2 mm) i pecite oko 5-7 min na 180°C.
Smjesu možete držati u zamrzivači i peći po potrebi.
subota, prosinca 06, 2008
Maneštra od slanutka
Priprema:
24 sati prije kuhanja, namočite slanutak u dosta mlake vode sa sodom bikarbonom. Drugi dan, ocijedite slanutak i stavite kuhati. Dodajte prokuhani buncek, prelijte s vodom i kuhajte nepoklopljeno 1 sat, odstranjujući povremeno pjenu na površini. Nakon sat i pol propirjajte luk, mrkvu i celer te ih dodajte slanutku. Posolite i kuhajte još oko 1 sat, odstranjujući pjenu, dok slanutak nije mekan. Ako se juha previše zgusne, dodajte malo vode. U zadnjih 15 minuta dodajte nasjeckani peršin.
Poslužite sa prepečenim kruhom natrljanim češnjakom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe naribanim parmezanom.
24 sati prije kuhanja, namočite slanutak u dosta mlake vode sa sodom bikarbonom. Drugi dan, ocijedite slanutak i stavite kuhati. Dodajte prokuhani buncek, prelijte s vodom i kuhajte nepoklopljeno 1 sat, odstranjujući povremeno pjenu na površini. Nakon sat i pol propirjajte luk, mrkvu i celer te ih dodajte slanutku. Posolite i kuhajte još oko 1 sat, odstranjujući pjenu, dok slanutak nije mekan. Ako se juha previše zgusne, dodajte malo vode. U zadnjih 15 minuta dodajte nasjeckani peršin.
Poslužite sa prepečenim kruhom natrljanim češnjakom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe naribanim parmezanom.
Pečena purica sa zeljem i mlincima
Priprema:
Dan prije dobro posolite puricu.
Narežite pancetu na tanke ploške, propirjajte na malo gusje masti, dodajte kiselo zelje, pirjajte sat vremena povremeno podlijevajući s vodom.
Zagrijte pećnicu na 215°, propirjano zelje stavite u tankom sloju na dno posude u kojoj ćete peći puricu.
Premažite puricu s gusjom masti, položite na zelje i pecite jedan sat podlijevajući povremeno vodom.
Nakon sat vremena izvadite zelje, držite ga na toplom, nastavite peći puricu još 30-45 min podlijevajući sokovima koje je pustila tijekom pečenja.
Izvor: Kod Ane
Polagano pečeno carsko meso
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 250 °C.
Zarežite koru carskog mesa svakih 5 mm. Posolite meso s donje strane. Pomiješajte korijander i koromač sa soli i utrljajte dobro u koru. Premažite sa maslinovim uljem. U posudu u kojoj ćete peći meso stavite lovor, češnjak i maslinovo ulje. Stavite meso na njih i stavite peći. Nakon 10 minuta, smanjite temperaturu na 170°C I nastavite peći 1 sat. Nakon toga, izvadite posudu, odlijte višak masnoće, ulijte vino I vratite meso u pećnicu na još dva sata, dok koža nije zlatna i hrskava, a vino djelomično ne ispari. Ostavite meso da opusti 20 minuta prije serviranja.
Izvor: Kod Ane