nedjelja, prosinca 06, 2009

Grah sa krpicama





Krpice:
umijesiti 2 jaja, 3 žumanjka, 250gr brašna, žlicu-dvije nasjeckanog (svježeg) ružmarina, žličicu soli i malo maslinovog ulja
razvaljati i izrezati krpice

Grah:
400gr bijelog graha ocijediti. Na ulju prodinstati glavicu luka, 3 mrkve, pola manjeg celera i jednu papriku. Dodati kockice slanine. Dio graha smiksati i sve zajedno uz dodatak vode još malo prokuhati.
Dodati skuhane krpice.
Po želji gore dodati sjeckani peršin i ribani parmezan.

subota, studenoga 14, 2009

Greta Garbo



Biskvit (3x)
6 bjelanjaka istući u čvrsti snijeg
6 žlica šećera
12 žlica mljevenih oraha
3 žlice brašna

Karamel
450 gr šećera istopiti

Čokoladna glazura
400gr čokolade na pari otopiti sa 1 margarinom

Žuti fil
18 žumanjaka kuhati na pari sa 18 žlica šećera. Kada ohladi dodati 1 i pol margarin.

Na svaki hladan biskvit brzo staviti karamel. Kada se stvrdne premazati čokoladnom glazurom. Na stvrdnut preliv mazati žuti fil. Na gornji biskvit staviti samo karamel i žuti fil. Posudi čokoladnim mrvicama.

petak, studenoga 13, 2009

I još jedna Janova torta...






Biskvit (x2):
Izraditi: 3 žumanjka sa 15 dag šećera i 1 vanili šećerom.
Dodati 6 žlica vode, 16 dag brašna, 1/2 praška za pecivo i snijeg od 3 bjelanjka.
Peći 30 min na 200 stupnjeva

Krema:
5 pudinga skuhati u 2l mlijeka. U hladno dodati 400gr margarina i 30dkg mljevenih prženih lješnjaka.

Svaki biskvit prerezati i namazati kremom. Složiti zmaja i namazati kremom.

utorak, rujna 22, 2009

Crumpets





Sastojci:
2 šalice brašna
1 žličica praška za pecivo
3/4 žličice šećera
3/4 žličice soli
1 vrećica suhog kvasca
1 i 1/2 šalice mlake vode

U malo mlake vode i brašna uzdignuti kvasac. Dodati u ostale sastojke i sve umutiti mikserom. Peći na srednje jakoj vatri u nauljenim kolutovima za jaja na suhoj tavi 10 minuta. Maknuti kolut i zapeći sa druge strane.
Poslužiti uz slatki ili slani namaz...
Posted by Picasa

ponedjeljak, kolovoza 10, 2009

Carbonara

 


1 vrećica špageta
slanina
2dcl vrhnja za kuhanje
3 jaja
vlasac ili peršin

Popržiti slaninu da pusti masnoću. Skuhati špagete, ocijediti i baciti na slaninu. Dodati vrhnje za kuhanje i jaja. Miješati na laganoj vatri nekoliko minuta. Posuti vlascem ili peršinom.

utorak, kolovoza 04, 2009

Gibanica

 


1/2 kg sira
3 jaja
cca 2dcl mineralne
sol
malo ulja

1 paket kora za savijače

Pomiješati sve sastojke. 1 list kora za savijače staviti na dno pleha za pečenje. Ostaviti 1 list za gornji sloj. Ostatak kora nakidati na komadiće, uvaljati u smjesu i složiti u pleh. Staviti gore zadnju koru.

Peći dok ne porumeni na 180-200 st. C
Posted by Picasa

četvrtak, srpnja 16, 2009

Lisnato sa voćem

 

1 paket lisnatog tijesta
voće po želji
šećer
cimet
sladoled

Razvaljati lisnato tijesto. Voće naribati i dodati šećera i malo cimeta. Voće staviti na tijesto i zarolati. Peći dok ne porumeni.
Toplo služiti sa sladoledom.

nedjelja, svibnja 31, 2009

Zapečena tjestenina sa piletinom i špinatom


Na malo ulja popržiti malu glavicu crvenog luka i češnjak. Dodati otkoštenu piletinu narezanu na kockice i dinstati. Pred kraj dodati vrhnje za kuhanje i obareni špinat. Skuhati tjesteninu.
Sve pomiješati i dodati mozzarelu ili neki drugi topivi sir. Staviti u posudu, naribati sira i zapeći.
Posted by Picasa

nedjelja, svibnja 17, 2009

Rolat od banana


Biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica oraha
3 žlice brasna

Ispeci biskvit u velikom plehu i ohladiti.

Krema:
2 pudinga od vanilije
7 dl mlijeka
80 gr šećera
3/4 maslaca

Skuhati puding i ohladiti. Izraditi maslac sa šećerom i pomiješati s pudingom.Tijesto premazati kremom, na njega sloziti 4 cijele banane i srolati. Ostaviti malo kreme i premazati rolat izvana. Posuti ribanom čokoladom.
Posted by Picasa

subota, svibnja 02, 2009

Ticino masa

Sastojci:
60 ml hladne vode
1 vrećica + žličica želatine u prahu
8 žlica fruktoze ili glukoze
15 ml glicerina

1 kg šećera u prahu

Postupak:
Vodu zalijte na želatinu d
a nabubri. Fruktozu stavite u lončić, dodajte 1 žlicu vode i stavite na vatru da dobijete gust sirup. U taj sirup dodajte glicerina stalno miješajući. Tu vruću smjesu dodajte polako u želatinu i miješajte dok se ne otopi.
Šećer u prahu stavite u duboku posudu i napravite udubinu. Malo po malo dodajte smjesu i miješajte. Mijesite dok ne dobijete čvrstu smjesu.


Janova torta



Ivorova torta

subota, travnja 04, 2009

Španjolska pita

Sastojci:

4 jaja
1 šalica ulja
1 šalica jogurta
2 šalice brašna
1 pzp
4 kisela krastavčića
3 paprike (crvena, žuta, zelena)
1 šalica sira (naribani, tvrdi)
20 dkg sjeckane šunke

Postupak:

Izmiksati jaja, ulje, jogurt, brašno i pzp te u smjesu dodati (umiješati žlicom) preostale sastojke. Peći oko 45 min. na 180 ºC.

Kukuruza tete Mice

Sastojci:
3 šalice (od 1dl) kukuruznog brašna
3 šalice bijelog brašna
3 šalice mlijeka,
3 jaja
30 dkg svježeg sira (može i više)
1 šalica mineralne vode
2 šalice ulja
1 pzp
malo soli

Postupak:
Izmutiti jaja i sve postepeno dodavati. Namastiti tepsiju, izliti smjesu i peći na 180 ºC dok ne porumeni. Smjesa je dovoljna za dvije uske plave tepsije (one kultne iz 80-ih!).

Kolač s makom

Sastojci:

750 g tankih kora
4 jaja
2 čaše (od jogurta) šećera
2 čaše ulja
200 g mljevenog maka
1 pp
1 vrećica cimeta
1 vrećica vanilin šećera


Postupak:

Jaja i šećer umutiti mikserom. Mak, pp, cimet i vanilin šećer izmiješati pa spojiti s jajima. Dodati ostalo.
Kore prema broju podijeliti na 3 dijela (kako bi se dobile tri "role"). Redati kore jednu po jednu, a svaku premazati (po cijeloj površini) s 2- 2,5 žlice nadjeva. Zarolati i staviti u namazan pleh. Peći na 150 ºC 10 minuta, a onda povećati na 200 ºC dok ne požuti. Dok se peče prokuhati 1 čašu šećera i 1 vrećicu vanilin šećera s čašom vode. Ohladiti i zaliti preko vrućeg kolača.
Rezati hladno.

subota, ožujka 21, 2009

Brza "baklava"

Posted by Picasa


Sastojci:

500g kora za savijače

Fil:
4 jaja
1 šalica šećera
1 dcl ulja
1 prašak za pecivo
1 kiselo vrhnje
4 žlice griza
15dkg mljevenih oraha

Preljev:
sok od 2 limuna
1 šalica šećera
1l vode
1 vanilin šećer

Miksati jaja i šećer. Dodati ostale sastojke.
Kore podijeliti u dva dijela. Mazati filom koru po koru i zarolati.
Isjeći rolade na 1 cm široke ploške. Peći na 170 st. dok ne porumeni.

subota, veljače 07, 2009

Čokoladno-slani keksi



Sastojci:
30 dkg maslaca (sobne temperature)
20 dkg smeđeg šećera
28 dkg brašna
7 dkg kakaa u prahu
1 žličica sode bikarbone
3/4 žličice soli
2 vanili šećera
30 dkg čokolade za kuhanje nasjeckane na komadiće

Postupak:
Pjenasto umutiti maslac. Dodati šećer i nastaviti miksati.
Umiješati i ostale sastojke.
Smjesu formirati u roladu i umotati u prozirnu foliju. Ostaviti 1h u zamrzivaču.
Rezati ploške na 1cm i peći 12minuta na 160 stupnjeva.

Izvor

Uštipci od oslića


1kg oslića skuhati i odvojiti od kosti. 2 kriške crnog kruha namočiti u mlijeku. Smiksati ribu i kruh. Dodati 2 jaja, soli, papra, češnjak, peršin, vlasac, mrvice i brašna po potrebi da se dobije smjesa od koje se mogu formirati kuglice.

150 g brašna, 50 g škroba, 1 žlica praška za pecivo, 1 žličica soli i oko 250 ml hladnog piva umiješati.

Svaku kuglicu umočiti u smjesu i pržiti u ulju.

Poslužiti uz salatu i tartar umak.
Posted by Picasa

petak, veljače 06, 2009

Okruglice od jabuka

Posted by Picasa


Sastojci:

1kg kiselih jabuka
brašno
maslac
krušnie mrvice
šećer u prahu
cimet

Postupak:
Jabuke oguliti, izribati i ostaviti 5 minuta. Nakon toga dobro ocijediti sok. Dodati brašno, izmiješati i oblikovati male kuglice. Kuglice uvaljati u brašno i kuhati 5 minuta u malo posoljenoj vodi. Mrvice popržiti na maslacu i preliti preko kuglica. Sve posuti cimetom i šećerom u prahu.

srijeda, siječnja 21, 2009

Brzi i fini od jabuka


Sastojci:
100 gr rastopljenog maslaca
100 gr šećera
2 jaja
125 gr brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica cimeta
2 jabuke - oguljene i narezane na veće kocke, pa promiješane sa sokom jednog limuna
šaka grubo narezanih oraha

Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva. U zdjeli pomiješati maslac sa šećerom i jajetom. Dodati ostale sastojke. Staviti u kalup za pečenje (manji) i peći 30ak minuta.
Posted by Picasa