- 3 jaja
- 1 dcl šećera
- 2 dcl pšeničnog grisa
- 1 dcl brašna
- 1/2 prašaka za pecivo
- malo soli
- 1 dcl jogurta ili mlijeka
- 1 dcl ulja
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica smjese za medenjake
- 1 dcl mljevenih oraha (lješnjaka, krušnih mrvica.....)
- 4 naribane jabuke
- 1 žlica ulja (ili likera) od rogača
nedjelja, prosinca 15, 2013
Brzi kolač s jabukama i orasima
Sastojci:
subota, prosinca 07, 2013
Čupavi čupavac
Biskvit:
4 jaja
120gr šećera
120gr brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1 žlica vode
1/2 žlice ulja
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati šećer, zatim žumanjke pa ostale sastojke. Razvući dobivenu smjesu na 2 masna papira, cca 30x40cm. Peći 10ak minuta na 1700C.
Krema:
2 jaja
100gr šećera
100gr čokolade
200gr maslaca
Umutiti jaja sa šećerom pa kuhati na pari 10-15 minuta dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Dodati čokoladu i maknuti sa vatre kad se čokolada otopi. U hladno dodati izrađeni maslac.
Čokoladni preljev:
2dcl mlijeka
100gr šećera
200gr čokolade
150gr maslaca
Biskvite premazati kremom i izrezati na trake 3-4 cm širine. Praviti male rolice - promjera cca 2 cm. Svaku uvaljati u čokoladni preljev i kokos ili mljevene orahe/lješnjake.
nedjelja, studenoga 10, 2013
Ciganka
Kore
- 2 žlice masti
- 2 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- brašna po potrebi
Krema
- 1 litra mlijeka
- 6 žumanjaka
- 3 vrećice vanilija šećera
- 4 žlice šećera
- 6 žlica brašna
- 1 maslac
- 25 dag mljevenog šećera
Svaku koru premazati kremom.
Šaum
- 6 bjelanjaka
- 9 žlica šećera
- + 9 žlica šećera
subota, studenoga 09, 2013
Karamel torta
Biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 140 gr šećera
- 170 gr pečenih mljevenih lješnjaka
- 2 žlice brašna
- 2 žlice kakaoa
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 100 ml ulja
- 1lmlijeka
- 7 žumanjaka
- 250 gr karamel lješnjak bombona
- 160 gr gustina
- 170 gr šećera
- 100 gr maslaca
- 200ml slatkog vrhnja
- 250 ml slatkog vrhnja
- 100g čokolade za kuhanje
- 100g noisette čokolade
Biskvit:
Istući bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodati šećer i nastaviti miksati. Lagano umiješati suhe sastojke i na kraju u tankom mlazu uliti ulje.
Od dobivene smjese peći 2 kore. Ohladiti i svaku prerezati na pola
Krema:
Otopiti karamele u 2dcl mlijeka. Dodati 7dcl mlijeka i zagrijati do vrenja. Gustin, šećer i žumanjke pomiješati s 1dcl mlijeka. Ukuhati smjesu u mlijeko. Smjesa mora biti prilično gusta, pa pripazite da se ne stvore grudice.
Staviti na kremu prozirnu foliju i prohladiti. U malku kremu dodati izrađen maslac i tučeno slatko vrhnje.
Ganache:
Na laganoj vatri otopiti čokoladu u slatkom vrhnju.
Slagati naizmjence kore i kremu. Preko zadnjeg sloja kreme preliti ganache. Dobro ohladiti.
Recept preuzet sa http://www.coolinarika.com/recept/torta-s-ljesnjacima-i-karamelom/
srijeda, kolovoza 28, 2013
Foccacia s pečenim cherry rajčicama i slaninom
Tijesto:
· 325 ml mlake vode
· 500 g brašna
· 1 žlica suhog ružmarina
· 1 suhi kvasac
· 2 žličice soli
· 2 žlice maslinovog ulja
Umijesiti tijesto i ostaviti na toplom cca 1h. Tijesto premijesiti i prstima obložiti veliki pleh. Složiti dopola sušene cherry rajčice i sitno nasjeckanu slaninu. Posoliti i popapriti.
Peći na 220°C 15ak minuta. Poškropiti maslinovim uljem.
500 g brašna
1 žlica suhog bosiljka
1/2 žličice soli
1 vraćicu (7 g) suhog kvasca
2 žličice soli
325 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja + ektra za nauljivanje
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.com/2013/08/focaccia-s-pancetom-i-pecenim-cherry.html#sthash.YvKiJS42.dpuf
500 g brašna
1 žlica suhog bosiljka
1/2 žličice soli
1 vraćicu (7 g) suhog kvasca
2 žličice soli
325 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja + ektra za nauljivanje
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.com/2013/08/focaccia-s-pancetom-i-pecenim-cherry.html#sthash.YvKiJS42.dpuf
500 g brašna
1 žlica suhog bosiljka
1/2 žličice soli
1 vraćicu (7 g) suhog kvasca
2 žličice soli
325 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja + ektra za nauljivanje
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.com/2013/08/focaccia-s-pancetom-i-pecenim-cherry.html#sthash.YvKiJS42.dpuf
500 g brašna
1 žlica suhog bosiljka
1/2 žličice soli
1 vraćicu (7 g) suhog kvasca
2 žličice soli
325 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja + ektra za nauljivanje
- See more at: http://vrtaljica.blogspot.com/2013/08/focaccia-s-pancetom-i-pecenim-cherry.html#sthash.YvKiJS42.dpuf
· 325 ml mlake vode
· 500 g brašna
· 1 žlica suhog ružmarina
· 1 suhi kvasac
· 2 žličice soli
· 2 žlice maslinovog ulja
Umijesiti tijesto i ostaviti na toplom cca 1h. Tijesto premijesiti i prstima obložiti veliki pleh. Složiti dopola sušene cherry rajčice i sitno nasjeckanu slaninu. Posoliti i popapriti.
Peći na 220°C 15ak minuta. Poškropiti maslinovim uljem.
°C
subota, kolovoza 10, 2013
Saće pita
TIJESTO:
450 g brašna, 3 žlice šećera, pola žličice soli, 100 g maslaca, 200 ml hladne vode
FIL:
800 g očišćenih bresaka, 3 žlice šećera, 2 žlice griza, 1 žlica gustina, malo cimeta, bjelanjak za premazivanje
PRIPREMA Brašnu dodajte maslac i rukama miješajte dok smjesu ne pretvorite u mrvice. Zatim dodajte šećer, sol i malo hladne vode da dobijete kompaktno tijesto. Ostavite ga da stoji 20 minuta u hladnjaku. Oljuštene breskve isijecite na kriške, pospite ih smjesom od griza i gustina. Dvije trećine tijesta razvucite i stavite u podmazan pleh. Preko rasporedite pripremljene breskve. Od preostalog tijesta napravite uske trake i dijagonalno ih rasporedite po filu, pa ih premažite umućenim bjelanjkom. Pecite oko pola sata na 180oC .
Poslužiti toplo sa sladoledom :)
četvrtak, srpnja 18, 2013
Soparnik na ljetovanju u Slavoniji :)
Tijesto:
500gr brašna, pola žličice soli, 3 žlice maslinova ulja, 250ml vode.
Zamijesiti srednje tvrdo tijesto
Nadjev:
blitva, mladi luk, peršin - oprati, osušiti, narezati. Posoliti i pouljiti.
Polovicu tijesta razvaljati i staviti na pobrašnjeni pleh. Staviti blitvu i prekriti drugom polovicom tijesta. Peći 20ak minuta na 200 stupnjeva.
Pečeno premazati maslinovim uljem sa češnjakom.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)