500 gr suhog voća (ja stavljam grožđice, suhe šljive, marelice, suho tropsko voće i malo smokava) + 1 šalica grožđica
100 gr suhih jabuka i krušaka, nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
pola šalice višanja
1/4 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice meda
1/3 šalice maslaca
2 jaja
1/2 šalice svježe iscjeđenog soka od narandže i greipa (može i malo više)
1 žlica ekstrakta od ruma
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 šalica brašna
po pola žličice praška za pecivo, cimeta i muškatnog oraščića
po četvrtinu žličice sode bikarbone i soli
Priprema:
U posudi pomiješati suho voće, grožđice, šećer, med, sok i maslac. Kada zavrije kuhati još 5 minuta povremeno promiješati. Maknuti sa vatre i malo ohladiti. Dodati jaja izmućena sa ekstraktom ruma i vanilije, te ostale sastojke. Promiješati. S obzirom da sam ja smanjila količinu šećera iz originalnog recepta, preporučujem da probate smjesu (samo probati a ne pojesti pola smjese ). Staviti u odgovarajuću posudu za pečenje (ovisno o visini kolača koju želite, može i u kalup za tortu) i pecite na 150 stupnjave oko sat i pol, ili dok nož umetnut u sredinu kolača ne izađe čist. Ohladiti, preliti glazurom od čokolade. Zamotan u foliju može stajati i nekoliko mjeseci.
slasno
OdgovoriIzbriši