petak, listopada 28, 2016

Savršeni brownie



Sastojci:
  • 2 šalice crnog brašna
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1 maslac
  • 1 & 1/2 šalica mlijeka
  • 3/4 šalice kakaa u prahu
  • 2 jaja
  • žlica ekstrakta vanilije
Dodatno: 
  • 1-2 šalice oraha
  • čokoladna glazura (čokolada+maslac)

Pripremite brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol.
U posebnu posudu stavite maslac, mlijeko i kakao. Kuhajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Smjesu dodajte brašnu. Na kraju dodajte jaja i ekstrakt vanilije, te dobro promiješajte
Stavite u pripremljen pleh (namazan maslacem i brašnom) i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 10-15 minuta (dok zabodena čačkalica ne bude čista). Paziti da se kolač ne presuši!
U poseban pleh složite jezgre oraha. Pecite ih u pećnici 10 minuta i ostavite da se ohlade. Složite ih na kolač i prelijte čokoladnom glazurom.

subota, listopada 15, 2016

Klipići sa sirom



Tijesto:
  • 1kg brašna
  • 5,5 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • 1 svježi kvasac
  • 1 žlica soli
Nadjev:
  • 1/2kg sira
  • 125gr otopljenog maslaca
  • žličica soli
Premaz:
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 jaja
  • malo soli
  • od nadjeva odvojiti 3-4 žlice smjese
Umijesiti tijesto.
Nakon cca sat vremena, razvaljati i premazati polovicu tijesta polovicom nadjeva. Preklopiti. Razvaljati. Premazati drugom polovicom nadjeva. Preklopiti i razvaljati na cca 1cm debljine. 
Rezati na štapiće 2 cm širine. Zarolati. Složiti u pleh i ostaviti 20ak minuta da odmori.
Prije pečenja premazati klipiće.
Peći 30-40 minuta na 180°C.