srijeda, listopada 31, 2012

Klipiči


Sastojci:
  • 1kg brašna
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 20 gr šećera
  • 25 gr soli
  • 600 ml mlakog mlijeka
  • 200 ml ulja
Umijesti tijesto i ostaviti ga da se diže. Podijeliti tijesto na 25 hrpica. Razvaljati po dužini svaki komad tijesta. Prilikom rolanja oblikovati klipić rukom tako da svaki bude dužine cca 20ak cm.
Nakon oblikovanja, ostaviti tijesto da odmori 20ak minuta.
Premazati žumanjkom i posuti kim ili sezam. Peći na 200°C 10ak minuta.

Bundevini muffini


Sastojci:
3 jaja
50 ml ulja
50 ml mlijeka
200 gr bundeve (skuhati i usitniti)
300 gr brašna
120 gr šećera u prahu
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
malo muškatnog oraščića

Umutiti jaja. Dodati ulje, mlijeko i bundevu. Lagano umiješati ostale sastojke.
Napuniti kalupe za muffine i peći 20ak minuta na 180°.
Posuti sitnim šećerom. 

Vještičji prsti


Sastojci:
  • 150 gr margarina, sobne temperature
  • 130 gr šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 2 žličice vanilije
  • 400 gr brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • listići badema
Umutiti margarin, šećer, vaniliju i jaje. Dodati ostale sastoje i umijesiti tijesto. Ostaviti ga da odmori cca 1h u hladnjaku.
Oblikovati kolačić u obliku prsta. Na sredini napraviti nekoliko zareza nožem. Udubiti jednu stranu kolačića prstom i u udubinu staviti listić badema.
Peći na 160°C 20ak minuta.
Po želji ukrasiti crvenim džemom kako bi dočarao zgrušanu krv ;)

nedjelja, listopada 14, 2012

Kinder torta

kora:
  • 10 bjelanjaka
  • 45 dag šećera
  • 2 žlice octa
Sastojke izmiksati u čvrsti snijeg. Na papir za pečenje staviti 20 dag sjeckanih lješnjaka i preko njih snijeg. Peći 1h na 100-150 ºC. Pečenu koru okrenuti i premazati s 25 dag Linolade.

krema:
  • 10 žumanjaka
  • 10 žlica šećera
  • 8 žlica brašna
  • 2 pudinga od vanilije
Sve sastojke izmiksati i ukuhati u 1,5 L mlijeka.
Toplu kremu podijeliti u 2 dijela. U jedan dio dodati 6 vrećica vanilin šećera, a u drugi 10 dag otopljene Milka čokolade (obična, mliječna). Izmiksati 1 margarin (250 g) i u svaki dio kreme umiksati pola margarina.

Žlicom za sladoled na koru naizmjenično slagati crnu i žutu kremu (poput šahovnice). „Fugne“ između kreme ispuniti glazurom od čokolade (10 dag čokolade otopiti i umiješati 1 dL ulja). Povrh svega staviti šlag.

Baklava moje kume


12 kora za savijače

Fil: 
500 g mljevenih oraha
 5 žlica šećera
3 vrećice vanilin šećera
150 g maslaca
150 ml mlijeka

Sve sastojke zaliti vrućim mlijekom te vilicom izraditi u kremastu masu. Jedan list kore za savijače nauljiti (ne puno), na njega staviti drugi list te ga premazati filom. Fil namazati na malo više od polovice površine kore. Čvrsto smotati (krenuti od namazanog dijela i završiti praznim). Napraviti 6 „rolatića“ i posložiti u blago nauljenu tepsiju. Površinu rolatića samo malo „zasjajiti“ uljem (rukom).
Rolate isjeći na baklavice duljine oko 3 cm. Peći 15-20 minuta na 200°C.

Preljev:
0,5 kg šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 dl vode
4-5 kolutova limuna

Nakon što smjesa prokuha, ostaviti da kuha oko 2-3 minute. Vruće baklavice zaliti vrućim preljevom.